Aktualności

III Konkurs Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

10.03.2009
Dnia 17 lutego odbyła się już trzecia edycja Konkursu Chemicznego organizowanego przez Instytut Chemii na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu Śląskiego pod specjalnym patronatem Prof. dr hab. Macieja Sablika - Dziekana Wydziału Matematyki, Fizyki i Chemii oraz prof. dr hab. inż. Jarosława Polańskiego - Dyrektora Instytutu Chemii. W konkursie tym uczestniczyli także uczniowie naszej szkoły.
Dnia 17 lutego odbyła się już trzecia edycja Konkursu Chemicznego organizowanego przez Instytut Chemii na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu Śląskiego pod specjalnym patronatem Prof. dr hab. Macieja Sablika - Dziekana Wydziału Matematyki, Fizyki i Chemii oraz prof. dr hab. inż. Jarosława Polańskiego - Dyrektora Instytutu Chemii.
W konkursie tym uczestniczyli także uczniowie naszej szkoły.


Liczna jak co roku reprezentacja składająca się z 20 osób-uczniów klas pierwszych drugich i trzecich miała za zadanie rozwiązać 11 zadań problemowych. Zadania te oprócz wiedzy licealnej wymagały także wszechstronnej wiedzy o otaczającym świecie, czyli wiedzy praktycznej. Jest już tradycja, iż jedno z zadań dotyczy wysłuchanego wcześniej wykładu. W tym roku-na temat chiralności w chemii, ale także w przyrodzie. Po trudach rozwiązywania zadań przyszła kolej na coś milszego i jakże ciekawego oraz interesującego dla każdego chemika- „małego” i „dużego”. Każdy ze zgromadzonych mógł „nacieszyć oko” patrząc na „bijące serce rtęci”, bitą śmietanę(niestety nie jadalną), ciecz superlepka, pastę słonia czy fotobłysk.

Prowadzący pokazy-studenci IV i V roku na wydziale Chemii UŚ oraz młodzież z Pałacu Młodzieży w Katowicach- w bardzo zabawny sposób pokazali wszystkim zebranym jak można bawić się chemią.

Do kolejnego etapu zakwalifikował się uczeń klasy IIIb Rafał Pasiut. Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia.




Katarzyna Śmiałek

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.