Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane na twoim urządzeniu. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. 

200 LAT TRADYCJI

Arrow
Arrow
Slider

Okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności" Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka". Rywalizowało 99 uczniów z 54 szkół okręgu małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Gabriela Bielecka z klasy IIIC i Agnieszka Kuflik z klasy IIC. Młodzież rozwiązywała zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące rozszerzone wiadomości z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady,  a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta. Za rozwiązanie testu można było uzyskać 100 punktów. Nad przebiegiem eliminacji czuwała okręgowa komisja. Uroczystego otwarcia XXII Okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dokonał dyrektor szkoły Andrzej Ptasznik oraz prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka. W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano  dwa pokazy gastronomiczne zaprezentowane przez mistrzów kuchni Novotelu Kraków City West oraz Restauracji Wierzynek w Krakowie. Pokazy spotkały się z ogromnym zainteresowaniem nauczycieli-opiekunów i samej młodzieży. Gratulujemy uczennicom wyników i dziękujemy za włożoną pracę. Zapraszam za rok - opiekun Danuta Tokarczyk

Nutrition Contest
On January 12th, two students from our school, Gabriela Bielecka from class 3c and Agnieszka Kuflik from class 2c took part in the Nutrition Contest, which was held in Kraków. There were 99 participants from 54 schools in the Małopolska region. They had to solve tasks dealing with nutrients, nutrition, biology and chemistry. The supervising teacher for our students was Danuta Tokarczyk.

Grudzień 2018
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6